Op de hinnereis meinimme!

Op de hinnereis meinimme!

Geen zorgen voor de niet-Friestaligen: meer Fries zal het niet worden in deze blog. En waar deze uitspraak volgens mij om draait, daar kom ik verderop op terug.

Een zeer gewaardeerde bankcollega van jaren terug riep deze uitspraak meer dan eens en ik ben hem nooit vergeten. Ook die collega niet, die al jaren van een welverdiend pensioen geniet.
Maar dit terzijde.

Zodra je op deze wereld komt, begint het al. De eerste herinnering aan jou is geboren en misschien was de eerste herinnering aan jou er al vóór jouw reis op deze aarde begon. Waar vroeger sporadisch een echo werd gemaakt van een baby in wording, is het nu al regel. En het kan zelfs in kleur! En de foto’s daarvan worden gedeeld met de omgeving, als eerste beeld van een mensje in wording. De trotse ouders delen dit graag. Nu met de mensen om hen heen en later ook met het kind zelf, zodra het begrijpt dat er een leven was vóór de dag van vandaag.

Van het kind worden foto’s gemaakt, het eerste lachje, het eerste vaste hapje, eerste dag naar school. Voor alles is een eerste keer en als je de foto’s bekijkt roepen de herinneringen aan die momenten vaak een bepaald gevoel op.
Het eerste lachje wekt vertedering op, het eerste vaste hapje is vaak grappig om te zien en de eerste dag naar school geeft – meest bij moeders – een weemoedig gevoel, soms zelfs tranen.

Als kind dateert je eerste herinnering van uit de tijd dat je twee of drie jaar was. Met de jaren komen er herinneringen bij. Fijne, maar ook minder fijne. Zoals het leven is met zijn ups en downs.

Je kunt op steeds meer dingen terugkijken. En ze bezorgen je een gevoel. Blij, verdrietig, gelukkig, naar en soms zijn er gemengde gevoelens. Het leven en wat je beleeft vormt je als mens en vertelt over hoe jij in het leven staat.

Op de “hinnereis meinimme” wil niets meer zeggen dan “stel niet uit tot morgen”. En dan bedoel ik niet de vervelende klussen, want die rommel in de kast zit niemand in de weg. Maar leef! Voor de één is dat reizen, voor de ander is dat gezellig praten met een ieder die hij of zij onderweg tegenkomt. Het zit vaak in de kleine dingen, die je later een groots gevoel kunnen geven. Genieten van een goed boek, of drink een kopje thee met je buurvrouw. Het is jouw leven en probeer vandaag te doen, wat vandaag kan. Máák herinneringen! Neem de ervaringen meteen mee, doe dingen met gevoel. Wat zal het mooi zijn om later terug te kijken op een leven, waarover je niet zegt “had ik maar”, maar waarover je kunt zeggen: “blij dat ik het heb gedaan”.
Van die rommelige kast herinner je je later niets meer, maar van het volgen van je gevoel en dingen die je meemaakt met lieve mensen om je heen des te meer.
Probeer je dromen waar te maken….leven vanuit “op ‘e hinnereis meinimme”. Zo wil ik dat graag doen.

Volgend bericht
Goals, of is er meer?

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

4 reacties. Reactie plaatsen

Menu