Licht uit, spot aan!

Dit waren de woorden van Mies Bouwman in haar show “Eén van de acht”. Zij maakte de kandidaat met die woorden tot het middelpunt van de show.

Nu zij overleden is zijn de spots op haar gericht en dat is niet zo verwonderlijk. Deze vrouw heeft haar sporen wel verdiend in de televisiewereld. De vijftigplussers van nu weten hoe de televisie destijds in de jaren zestig, zeventig en later was. Een enorm verschil met vandaag de dag! En daar heeft zij haar steentje wel aan toe bijgedragen.

Ook in haar eigen familie- en vriendenkring heeft zij vast en zeker haar betekenis gehad. Buiten de spotlights had zij ook een leven en betekende iets voor haar naasten. Net als iemand die zeg maar “gewoon” was. Of laat ik zeggen een ON-er.
Een Onbekende Nederlander.

Dat iemand na zijn of haar overlijden zelf in het spotlicht komt te staan vind ik vanzelfsprekend. De dag van het afscheid staat in het teken van de overledene. En dan met name het léven van de overledene. Door muziek, gedichten, foto’s, alles wat het leven van de overledene illustreert.

Iedereen heeft een nalatenschap in die zin.
Een bijdrage leveren aan de samenleving of juist de rots in de branding zijn in het eigen gezin.
Een groots en meeslepend leven leiden. Of juist heel rustig en op de achtergrond aanwezig zijn.
Ieders aanwezigheid heeft impact.

Heb jij er wel eens over nagedacht hoe je graag herinnerd wil worden? Waarover zou jij graag willen dat jouw afscheidsdienst gaat? Wil jij ook dat jouw eigen levensverhaal nog gehoord en doorverteld wordt door degenen die jou dierbaar zijn? Je eigen levensverhaal vastleggen in een document? Voor jezelf kan het ook heel waardevol zijn om na te denken en een rode draad te zien.  Een boodschap helder krijgen die je onbewust uitdraagt of juist bewust wilt meegeven.

Bij de meeste mensen wordt geen televisieshow gewijd aan zijn of haar leven. Dat zou wat zijn, dan kwamen we televisiezenders tekort. Maar dat betekent niet dat je minder belangrijk bent, integendeel.

Wat is jouw rode draad? Ik ben wel heel benieuwd.

Licht uit, spot aan!

 

Vorig bericht
Van je Valentijn.
Volgend bericht
Toon mij uw boekenkast

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

1 reactie. Reactie plaatsen

Menu