Goals, of is er meer?

Goals, of is er meer?

Er ligt weer een heel nieuw jaar voor ons en ik wens jou het beste toe voor het komende jaar. Net als heel veel mensen mij ook het beste hebben gewenst voor 2018. Het volgt goed op een maand waarin saamhorigheid, ontspanning, er voor elkaar zijn, voor velen prioriteit één is. Gezellig samen én lekker eten versterkt het gevoel van saamhorigheid en dat doen we dan ook. Tenminste, als je dat mag afleiden uit de drukte bij de slager, de bakker en de supermarkt gedurende de decembermaand.

Wat zou het fijn zijn als we dat gevoel lang kunnen vasthouden. Liefst tot in december 2018, om dan samen te vieren dat we weer een jaar in saamhorigheid met elkaar hebben doorgebracht. Of we dat gedurende het jaar ook met veel eten moeten doen, valt te betwijfelen. We moeten ook denken aan onze gezondheid!

En die beste wensen, wat houdt dat in? Wat wens ik jou toe, als ik jou het beste wens? Ik heb geen concrete wens voor jou in gedachten. Ik wens jou wel met dat wát je doet, jou dat het beste brengt. En dát kun je alleen maar zelf bepalen.

Je bepaalt je eigen goals, of zo zou dat idealiter moeten zijn. Hoe je die bereikt, ook dat bepaal je zelf. En wat is dan het beste? Met andere woorden, wanneer vind jij dat je succes hebt geboekt? Is dat op het moment dat je je doel hebt behaald, of behaal je op de weg ernaartoe ook succesjes of successen? En zie je dat ook elke keer als een succes? Word je er blij van? Elke stap die je zet in de richting van jouw doel, is een bepalende factor in het behalen ervan. Het kan een onderdeel zijn van het uiteindelijke resultaat.

Ik wil even de vergelijking trekken met korfbal. Dit is een sport waar ik erg graag naar kijk. Sinds mijn oudste dochter als F’je is begonnen heeft het korfbal mijn interesse. Hoewel ik de regels erg lastig vind en mezelf soms afvraag waarom de scheids fluit, geniet ik van het spel. Het samenspel en het gezamenlijke doel van het team zijn heel belangrijke factoren tot het succes. Als het puur gaat om het puntenaantal is het wel duidelijk wie succes heeft. Maar er worden gedurende het spel ook succesjes geboekt. Misschien niet altijd zichtbaar, maar deze dragen wel bij aan een goedlopend team. Ook de verliezende partij in de wedstrijd kan tijdens het spel successen hebben gehaald. Een teamspeler die vooral gewaardeerd wordt om zijn verdedigingstalent en ook eens een doelpunt scoort, ervaart dat een persoonlijk succes, dat óók nog eens bijdraagt aan het totale resultaat. Als verdediger kun je voorkomen dat het verschil in score erg groot wordt. Door het de aanvaller moeilijk te maken zorg je ervoor dat de schade beperkt blijft en het voor de tegenstander een nipte overwinning wordt, in plaats van een verpletterende nederlaag voor jouw eigen team. Voor het verliezende team kan dit voelen als een goede prestatie.

De kleine succesjes worden niet altijd gezien. Of helemáál niet gezien. Terwijl deze kleine dingen wel bijdragen aan het doel dat je voor ogen hebt. “Op ‘e hinnereis” gebeurt er veel. Onderweg naar je doel, kun je voldoening en plezier halen uit wat de reis naar het doel jou brengt. Als je daardoor in een flow komt, ervaar jij het beste voor jezelf. En dat is mijn wens voor jou.

En het maakt dan niet uit of dat nu een wedstrijd duurt of een heel jaar…

Vorig bericht
Op de hinnereis meinimme!
Volgend bericht
Warm afscheid

Gerelateerde berichten

Niets gevonden.

1 reactie. Reactie plaatsen

  • Dag Gretha,

    Mooi geschreven over het samenspel, over de succesjes en ook de verliezen van de tegenpartij. Zo moeten we het toch samen doen… samen een succesje halen, een opbeurend woordje voor de verliezer, die ook tussendoor een succesje heeft behaald. Maar vooral er voor elkaar zijn, samen bouwen tot een mooi eindresultaat. Dankjewel voor het delen!

Menu